Micro living: Funktionel indretning på minimal plads

En gamechanger inden for bolig, byggeri og bæredygtighed

Et stigende pres på boligmarkedet, en ændring i livsdynamikkerne og udsigten til flere mennesker på færre kvadratmeter har sat skub i udviklingen af multifunktionelle boliger, tiny houses og intelligente møbler. Tendensen hedder micro living – også kendt som compact living eller small living – og handler grundlæggende om at nedskalere boligens størrelse uden at gå på kompromis med komfort og faciliteter. Men small living-tendensen handler også om bæredygtighed, deleøkonomi og fleksibilitet.

 


 

Fra tanke til tiny living

Häfele har produceret beslag og udviklet funktionelle løsninger gennem mere end 100 år, og i samarbejde med vores kunder har vi udviklet utallige multifunktionelle møbler og intelligente byggeprojekter. Skal micro living-projektet blive en succes, skal det først og fremmest fungere i praksis. Her er nogle af de overvejelser, arkitekter, håndværkere og entreprenører bør gøre sig, inden projektet igangsættes.  

Formål

Er der tale om et kollegie, seniorbofællesskab, tiny house eller hotel? Tænk på, hvordan man bevæger sig rundt, hvordan man bruger rummet og til hvilke formål. Overvej behovet for plads og funktioner – og vurder hvilke løsninger, der vil fungere i praksis.

Funktioner og faciliteter

Tænk løsninger ind, der matcher brugeren og behovet. Kan rumfunktioner kombineres ved hjælp af klapsenge, udtræksborde eller garderobe med indbygget kontor? Kan rumhøjden udnyttes til ekstra opbevaring eller hems? Tænk kreativt men vær realistisk

Smart home-teknologi

Smart LED-belysning gør det muligt at automatisere og tilpasse lyset, både funktionelt og stemningsmæssigt, i takt med at rummet skifter funktion. I hoteller eller kontormiljøer giver smart home-teknologien nye deleøkonomiske muligheder med digital adgangskontrol. 

 

På A by Adina i Canberra har man skabt et fleksibelt hotelværelse, der giver mulighed for at lukke af og skabe separate rum og nicher ved hjælpe skydedøre. 

 


 

aVOID: Tiny house på hjul

Arkitekt Leonardi di Chiara har designet et tiny house, der forener alle boligens rum – bad, soveværelse, køkken, spiserum, opbevaring og sågar en tagterrasse på bare 9m2. I samarbejde med Häfele har han udviklet funktionelle indretningsløsninger, som ligger gemt i væggen og foldes ud efter behov. Således er det muligt at lukke af for alle funktioner, der ikke er i brug, og dermed skabe en række forskellige miljøer på ganske lidt plads. 

Micro living tjekker ind på hotellerne

Tendenserne inden for micro living giver anledning til at gentænke måden, man bygger hoteller på. Gennem pladsoptimering kan hotellerne øge kapaciteten, opnå bedre energiudnyttelse og nedbringe driftsomkostningerne. Skydedøre, multifunktionelle møbler og andre pladsminimerende løsninger er én vej til bedre pladsudnyttelse i hotelbranchen. Deleøkonomiske tiltag er en anden vej til at udnytte hotelarealet mere optimalt. 

Deleøkonomi og multifunktionelle hoteller

Häfele har medvirket på en række hotelprojekter, der ikke alene har til hensigt at pladsoptimere indretningen af hotelværelset. I samarbejde med bl.a. hotelkæder har man gentænkt hotellets potentiale og eksperimenteret med alternative løsninger, der bringer flere funktioner og formål sammen ved hjælp af deleøkonomi og teknologi. Det har bl.a. udmundet i Work ’n’ Sleep-konceptet, der kombinerer overnatning, kontor og mødefaciliteter i én rumløsning, samt smart-hotellet ALLYN, der integrerer hotelværelset i et café- eller kontormiljø og giver mulighed for tilvalg af faciliteter via digital adgangskontrol.

ALLYN er et smart, digitaliseret hotelkoncept, der integrerer hotelværelset i fællesområdet og giver deleøkonomiske fordele. Work ’n’ Sleep er et hotelkoncept, der giver samme rum forskellige anvendelsesmuligheder, fx overnatning, kontor, mødelokale, mv. 

Med få kvadratmeter til rådighed har Motto by Hilton har skabt en fleksibel indretning med Teleletto, der kombinerer sofa og seng.

 


 

Smart indretning kræver smart belysning

Den funktionelle bolig kræver ikke kun funktionelt lys. Belysningen har både funktionelle og stemningsmæssige kvaliteter og er en naturlig del af indretningen. I de små, multifunktionelle boliger, hvor rummet skifter funktion og karakter flere gange dagligt, kræver det derfor lidt ekstra af belysningen. For når køkkenet lukkes ned og rummet forvandles til dagligstue, skal det praktiske lys erstattes af afdæmpet hyggebelysning, hvis rummet skal komme til sin ret. 

Loox LED-belysning

 

5 løsninger til intelligent pladsoptimering

Teleletto

Topmoderne beslagsteknik gør det muligt at forvandle sofaen til enkelt- eller dobbeltseng i en håndevending.

Læs mere

Slido

Häfele Slido gør det nemt at skræddersy skydedørsløsninger, der giver mere fleksibilitet og minimerer spildplads.

Læs mere

Hawa Concepta

Pocket doors kan skabe visuel ro i den kompakte bolig, ligesom skabsdørene kan parkeres, når køkkenet er i brug. 

Læs mere

Garderobelift

Udnyt højden og fyld garderobeskabet op med Häfeles garderobelifte, der kan tilpasses forskellige skabsbredder. 

Læs mere

Skabsudtræk

Få mere ud af skabspladsen med smarte skabs- og skuffeudtræk, der sikrer nem adgang til hele skabsdybden. 

Læs mere

 


 

Small living – stort potentiale 

Vores produkter kan løse mange udfordringer, men når det gælder micro living findes der sjældent en ’one size fits all’ løsning. Hos Häfele leverer vi ikke bare produkterne. Vi skræddersyr løsninger og samarbejder med vores kunder på en lang række projekter med henblik på at udvikle løsninger, der skiller sig ud og skaber forandringer.

Häfele – din samarbejdspartner 

Har du brug for sparring omkring funktionelle løsninger, belysning eller større byggeprojekter? Tag en snak med din Häfele-konsulent og bliv klogere på, hvordan vi kan hjælpe – og skabe smarte løsninger i fællesskab.

Kontakt Häfele