Häfele historien

 • Hvordan det hele startede

  1923 - 1944

 • Genopbygning

  1945 - 1959

 • Moderne tider

  1960 - 1979

 • Vækst

  1980 - 1999

 • Häfele i dag

  2000 - nu

Butikken i Nagold i 1930
Grundlægger Adolf Häfele
1923

Grundlæggelse

Grundlæggelsen af Häfele sker i en tid præget af dybe politiske og sociale omvæltninger. Weimar-republikken er kun få år gammel, og overalt mærkes følgerne efter 1. verdenskrig.

I 1923 da inflationen når sit højdepunkt i Tyskland, tager de unge mænd Adolf Häfele og Hermann Funk deres skæbne i egne hænder: De grundlægger den 1. december isenkræmmeren „Erzeugnisse der Eisenwaren- und Werkzeugindustrie“ i Aulendorf i Württemberg.

Adolf Häfele og medarbejdere foran håndværkerbutikken Häfele i Nagold
1927

Flytning til Nagold

Det unge firma specialiserer sig i snedker- og tømrervarer og flytter til Nagold i det daværende centrum for den württembergske møbelproduktion.

Herfra rejser Adolf Häfele rundt i regionen som er præget af snedkerier og møbelfabrikker, skriver kundernes navne og ønsker ned og etablerer sådan det første regionale netværk.

Hans motto har også en central betydning i dag: Personlig kontakt, faglig og saglig viden, pålidelighed samt behovsorienteret, hurtig levering.

1930

Succesrige opbygningsår

Adolf Häfele opretter det første engroslager og organiserer forsendelsen. Med innovative produkter og en enestående service er han forud for sin tid og vinder på den måde hele tiden nye kunder.

Häfele messestand i Strasbourg i 1933
1933

Første eksport

I 1933 deltager Häfele for første gang i en messe i udlandet og præsenterer i Strassbourg „Møbelbeslag til soveværelse – køkken“.

For dekorationen af messestanden tildeles det unge firma den „Gyldne medalje“. Eksporten til nabolandene begynder også langsomt at komme i gang.

Häfele beskæftiger samtidig et anseligt antal salgsrepræsentanter som besøger kunder i ind- og udland.

Første Häfele Møbelbeslagskatalog
1939

Første katalog

Det første katalog med møbelbeslag udkommer i 1939 med et oplag på 20.000 stk. Det bliver fordelt i ind- og udland og danner dermed grundlaget for det internationale salg af Häfele-produkter.

Det ikoniske titelbillede viser jordkloden og bliver til varemærket for den hurtigt voksende virksomhed.  

Häfeles firmabygning på Freudenstädter Straße 70 i Nagold
1945

En ny begyndelse

Adolf Häfele bringer sin virksomhed sikkert og stort set ubeskadiget gennem 2. verdenskrig. Efter krigens afslutning er landet i stor nød. På den anden side fører genopbygningen til en stor efterspørgsel på beslag og snedkervarer. Det går hurtigt fremad igen. I februar 1946 indtræder Walther Thierer, Häfeles nevø, i virksomheden.

1948

Häfele 25 år

I oktober 1948 fejrer Häfele sit 25-års-jubilæum. På dette tidspunkt går det godt for virksomheden: I alt beskæftiges 29 medarbejdere og omsætningen stiger til næsten to millioner D-mark.

Walter Thierer
1949

Ændring i ledelsen

Firmaets grundlægger, Adolf Häfele, dør i 1949, kun fire år efter anden verdenskrig er slut. Midt i genopbygningen overtager hans 26-årige nevø, Walther Thierer, ansvaret og støttes i dette af aktionærerne fra familierne Häfele og Thierer.

Gadesalg efter storbrand i 1950
1950

Grundsten for de moderne tider

Året 1950 begynder med en katastrofe som dog ender godt. Nytårsnat ødelægger en brand firmabygningen. Men Walther Thierer handler hurtigt. Først oprettes et gadesalg i nødsituationen, og forretningerne genoptages i midlertidig opbyggede barakker. Samtidig lægges grundstenen for hovedkvarteret i Nagold som det er i dag. Der opstår en ny bygning med kontorer og varelagre på et forretningsareal på 2.500 m2.

Produktion af specialbeslag til møbeludsmykning og messinggitre
1954

Opstart af produktionen

I april 1954 starter Häfele produktionen af specialbeslag til møbeludsmykning og messinggitre i eget regi. Efterspørgslen efter produkterne vokser på kort tid så meget at produktionsarealet må udvides flere gange.

Logistikcentret i Nagold 1974
I Kreuzlingen grundlægges det første udenlandske kontor
1960

Opbrudsstemning

I årene med økonomisk opsving efter 2. verdenskrig servicerer Häfele først og fremmest det tyske marked.

Men det er kun et spørgsmål om tid før man igen er aktiv i udlandet. Häfele udnytter 60'ernes opbrudsstemning og grundlægger i 1964 det første udenlandske kontor i Schweiz.

Häfele udstillingsbus
1966

Häfele udstillingsbus

I Nagold opbygges eksportafdelingen og med Häfele France GmbH & Co. grundlægges et selvstændigt salgsfirma for Frankrig.

Rejseaktiviteten for pionererne fra Nagold øges hele tiden, og den første omrejsende Häfele-udstilling tager på tur. Bussen bruges de følgende år som messestand i udlandet.

Der Große Häfele
1971

Der Große Häfele

For første gang udkommer „Der Große Häfele“, verdens største opslagsværk om møbelbeslag.

Der Große Häfele tilbyder ikke bare over 25.000 artikler til salg, men hjælper også med detaljerede tegninger og montagevejledninger – det er ikke blot et opslagsværk, men også en lærebog.

1972

Over Atlanten

En stor udstillingsbus tager på en 12.000 mile udflugt gennem USAs møbelcentre. Således begynder succeshistorien for Häfele i de forenede stater. I 1973 grundlægges Häfele America Co.

Også i andre lande er de omrejsende udstillinger succesrige og ofte det første skridt til at udvikle markedet. Allerede i begyndelsen af 70'erne opnår Häfele således en eksportandel på 40 % og hører til pionererne og grundlæggerne af Tyskland som eksportnation.

De første udgave af den store Häfele på engelsk, fransk og spansk
1973

Der Große Häfele

„Der Große Häfele“ udkommer på verdenssprogene engelsk „The Complete Häfele“, fransk „Le Grand Häfele“ og spansk „El Gran Häfele“.

I dag fås dette omfattende opslagsværk om beslagteknik på over 24 sprog og i forskellige målgruppeorienterede og nationale udgaver.

Logistikcentret i Nagold
1974

Egen udviklingsafdeling

Häfele indretter sin egen udviklingsafdeling. På kort tid skaber virksomheden sig et navn med innovative beslag og påvirker møbelindustrien med sine effektive løsninger.

I samme år er logistikcentret i Nagold klar til drift og danner grundlaget for Häfeles logistiktjenester. Med højreollagre og skinnebundet kommissionering er Häfele allerede dengang en hurtig og pålidelig logistikpartner.

Opbygning af nationale Häfele salgskontorer
Firmabygning Häfele Malaysia
1980

Flere repræsentationer i udlandet

Häfele grundlægger det tredje udlandskontor i Storbritannien. Herefter går det slag i slag: Det fortsætter med filialer i Australien, Canada, Frankrig, Italien, Irland, Nederlandene, Singapore, New Zealand, Malaysia, Japan… Der er nærmest tale om et boom af grundlæggelser.

I dag findes der ikke et kontinent hvor Häfele ikke er repræsenteret med mindst en filial eller et salgskontor.

Hans Nock
1982

Varige værdier

I 1982 overtager Hans Nock, som siden 60'erne har været eksportchef i Nagold, forretningsledelsen og bliver primus motor for Häfeles forretninger i udlandet. Seriøst og med familievirksomhedens styrke lykkedes det at vokse. Eksportandelen stiger til 70 %.

Samlesystemet Minifix
1983

Minifix

Med det præcise kendskab til sine kunders behov bliver Häfele i mange tilfælde til problemløseren. Sådan opstår fx samlesystemet Minifix som indtil i dag har succes i hele verden med det centriske kugleprincip som Häfele har opfundet. Den lille og fine Minifix revolutionerer branchen og sætter fart på udviklingen af den nyopståede sektor for saml-selv møbler.

I Häfeles egen produktionsfabrik, Häfele Berlin, produceres i dag 500 mio. stk. Minifix i 30 varianter.

Häfele salgskontor i Kaltenkirchen
1985

Opbygning af nationale salgskontorer

Lige fra begyndelsen satser Häfele på nærheden til kunden. Besøg hos partnere og individuel tiltale er en fast bestanddel af virksomhedskulturen. Fra 1985 investeres derudover i opbygningen af salgskontorer i Tyskland. Korte veje til kunden, små salgsenheder og personlig kontakt er devisen fra nu af. Integrerede udstillingsrum gør besøget i salgskontorerne interessant og er meget populært hos kunderne.

Häfeles hovedkvarter i Nagold
1996

Udbygning af Häfele Nagold

Også hovedkvarteret i Nagold udvides. På et 5.000 m2 stort areal på en nabogrund bygger Häfele en ny bygning i Adolf-Häfele-Straße 1.

I dag befinder der sig i den prisvindende bygning et stort og moderne showroom, konferencerum, kontorer, datacentret samt et forsøgsværksted. I hovedkvarteret udvikles virksomhedens strategier, og sortimentet udvikles og dokumenteres. Her findes IT-hovedkontoret og herfra styres salgsorganisationerne i hele verden.

Häfele Argentina
1997

Latinamerika

Grundlæggelsesbølgen omfatter hele det amerikanske kontinent. Først i 1997 med en repræsentation i Mexico. I 1998 følger Brasilien og i 1999 Argentina.

Häfeles hovedkontor i Nagold
2002

Kina og Østeuropa

Op igennem 90'erne og i begyndelsen af det nye årtusinde slettes de sidste „Häfele-fri pletter“ på det vesteuropæiske landkort og de første følere sendes mod Østeuropa og Kina. I 2002 grundlægger Häfele sin første østeuropæiske datter i Polen. I 2005 følger Tyrkiet og Kina, i 2006 Rusland, i 2009 Ukraine og Rumænien og i 2010 Kasakhstan, Serbien og Tjekkiet.

Sibylle Thierer
2003

Mod på det moderne

Sibylle Thierer, datter af Walther Thierer, overtager i begyndelsen af det nye årtusinde ansvaret i tredje generation.

Hun baner vejen til det moderne, og sætter i alle beslutninger i større grad fokus på vigtigheden af innovative idéer og produkter.

Häfele 360°-objektservice
2006

360° projektservice

Grundlaget for den voksende Häfele-succes i forretningen med arkitekter, investorer og bygherrer har siden 2006 været konceptet 360° projektservice. Det omfatter producentneutralt indkøb af bygnings- og projektbeslag, handelssortimentet „StarTec“, det elektroniske låsesystem „Dialock“, diverse planlægningshåndbøger og den internationale projektkoordination via Häfeles projektledere.

Häfele Functionality
2007

Häfele Functionality

Med marketingstrategien „The Innovator of Functionality“ betræder Häfele nye veje. „Functionality“ bliver til et kvalitetsstempel som snedker- og tømrerløsninger med optimal funktion kan udmærkes med. Samme år åbner den første „Functionality World“ udstilling i Nagold. To år senere udkommer den første udgave af magasinet „Häfele Home“ med innovative møbel- og boligideer. Magasinet inspirerer designere, arkitekter og snedkere.

Häfele Engineering
2011

Häfele Engineering

Efter 360° projektservice til byggeri samler Häfele salget til møbelindustrien i en nyoprettet international salgsorganisation, Häfele Engineering GmbH & Co KG. Den fokuserer udelukkende på møbelindustriens krav – gennem hele værdikæden.

2022

Häfele i dag

Snart 100 år efter grundlæggelsen er familiefirmaet Häfele global markedsfører inden for møbel- og bygningsbeslag samt elektronisk låseteknik. Häfele beskæftiger 8.000 medarbejdere hos 38 datterselskaber og talrige andre repræsentationer i hele verden.

Læs mere om Häfele under Virksomhedsprofil

 • Hvordan det hele startede

  1923 - 1944

 • Genopbygning

  1945 - 1959

 • Moderne tider

  1960 - 1979

 • Vækst

  1980 - 1999

 • Häfele i dag

  2000 - nu